diumenge, 7 de desembre del 2008

Les llicències creative commons

L’idea de les llicencies creative commons es pot entendre, com introducció, veien aquest còmic. Aquestes llicencies es creen amb l’objectiu que qualsevol persona tingui un suport a l’hora de penjar les seves imatges o arxius a Internet, vulgui prohibir algú ús o al contrari. En aquest article de El País es pot ampliar aquesta informació i veure algú exemple:

“Autores españoles emplean la copia libre de Creative Commons”

En la següent Mini Unitat Didàctica es troba explicat els diferents tipus de programaris que tenim avui en dia, i quins drets té cadascú d’ells, relacionat amb les llicencies creative commons.

Programaris lliures

Un programa lliure és aquell que es pot tenir accés al seu codi font i poder fer una modificació segons vulgui. Es defineix basant-se en quatre llibertats:

  • La llibertat d'usar-lo amb qualsevol finalitat.
  • La llibertat d'estudiar-lo i adaptar-lo a les nostres necessitats.
  • La llibertat de redistribuir-lo a tercers.
  • La llibertat d'introduir-hi millores i fer-les públiques a fi que se'n beneficiï tota la comunitat.

Un exemple d’aquest tipus de programaris és la plataforma SourceFORGE.net , i altres més coneguts com Firefox o l’OppenOffice

Programaris convencionals

Limita la possibilitat de detectar o corregir errades de programació. No es pot fer modificacions, ni traduir, ni fer-ho servir amb altre idea que la que vulgui el seu autor.

L’exemple més cla i proper d’aquestes programes es l’Office, doncs quan nosaltres el comprem, només comprem un codi executable, sense la possibilitat de poder canviar-ho, sense accedir al codi Font.

Hi ha tres tipus de programaris:

- Programari gratuït

- Programari de prova

- Programari comercial

Programaris de codi obert

Aquest programaris ofereixen la possibilitat d’accedir al seu codi font, i per altre banda es pot modificar, canviar o difondre la versió resultant

Un exemple és l’Open Source Iniciative